Kotiruokapöydässa voi oppia yrittäjäksi tai palkansaajaksi…

Yrittäjyys ei ole kaikkien juttu, vaikka hallitustasolla Suomessakin niin ajatellaan  Kaikista työttömistä ei todellakaan ole yrittäjiksi, vaikka pääministerimme tätä ehdottaakin. Itsellenikin yrittäjyys on ollut melkoinen peikko,  jollei suorastaan negatiivisuuden pohjaluku aikaisemmin. Kotikasvatuksessani arvostettiin valtion pitkää leipää ja kaupallisen alan vaatimuksia kuvattiin tilanteella, että täytyy olla valmis myymään jopa äitinsä. Yrittäjyyteen yhdistettiin aina kohtuuton työmäärä ja vapaa-ajan vähäisyys, ei mitään positiivista. Yrittäjät, jotka tulevat yrittäjäperheestä tai jopa suvusta eivät tiedäkkään miten erilaista on aloittaa yrittäjänä, ensimmäisenä perheestä. Perheestä ei alkumetreillä ole oikeastaan kuin kyseenalaistajiksi ja hämmästelijöiksi. Mainontaan ja markkinointiin ei perheestä myöskään ole vaan ehkä oikeastaan päinvastoin.  Parhaan tuen olen alkumetreillä saanut asiakkailta, ymmärsin olevani oikealla tiellä. Minun kaltaisilla taustoilla yrittäjäksi ryhtyvä joutuu opettelemaan aivan kaiken alusta ja siksi imupaperin omainen tiedonkeruu on tullut tutuksi. Toisaalta kun yritystoiminnan pohjat rakennetaan tällä tavalla kovimman kautta niin niistä on mahdollista saada yrittäjän vahvuiset, siis peruskallion kovatko?. Yrittäjäperheessä lapsi kasvaa alusta asti aivan erilaisessa talousopissa, tiedän tämä jo nyt omista lapsistanikin. Ruokapöydässä voi oppia pk-yrityksen perusteita, asiakaspalvelua ja priorisointia – ihan luonnostaan, huomaamatta. Heille yrittäjiksi ryhtyminen tulee olemaan melkoisesti helpompaa kuin minulle, mikäli he niin valitsevat. Onko äidistä sitten heille yritysneuvojaksi jää nähtäväksi. Kadunko, en tosiaan tai oikeastaan vain sitä etten aloittanut aikaisemmin. Kunnallinen ”pitkä leipä” ei todellakaan olisi antanut minulle tätä kaikkea. Yrittäjäopinnot ovat tosin edelleen kesken – markkinointiin ja myyntiin haen nyt koulutusta ammattitutkinnolla ja sitten, edelleen kaipaan tuota keskustelua. Onneksi lähelläni on kolleegoja, yrittäjiä ja muita ammattilaisia, joiden kanssa keskustelu on korvaamatonta koulutusta.

Yrittäjyyden tuoma työelämän monipuolisuus on minulle se juttu. Minusta tällainen työviikko, missä olen tehnyt kaikkia mahdollisia kosmetologin ja sairaanhoitajan töitä jalkahoidosta juonnetäytöön ja kasvohoidosta pigmentointiin on mahtavaa. Sitten olen pitänyt koulutusta ja tutustunut sairaanhoitajakolleegaan, käynyt konsultointi kirjeenvaihtoa ulkomaille ja opiskellut uutta verkkomaailmasta. Pohdiskellut yritystoimintani tulevaisuutta, tässä ja tulevaisuudessa. Parasta kaikessa tietysti, että olen voinut tehdä tämän omatahtisesti, yrittäjällä kun ei onneksi ole työaikaa. Tehtäviä olen siis saanut suorittaa päivällä ja yöllä kun aivoni ovat imuasennossa olen opiskellut uutta, seikkaillut verkkomaailmassa ja pohdiskellut. Lapsillekin on riittänyt vapaapäivä.

Mukavaa hiihtolomaviikkoa viedään nyt viimeistä päivää. Lasten kanssa vietetyn vapaapäivän saldona on lause, kunhan se kesä nyt tulisi… Kovin on samanlaiset ajatukset lapsilla kuin itselläni – kesää odotellen eteenpäin täydellä vauhdilla. Kesäkuun alkuun on nyt 14 viikkoa ja sehän on vähän se!

Mukavaa viikonloppua kaikille, koitetaan rentoutua hyvässä seurassa!

liity_jaseneksi_200x100pxPs. Yrittäjänä kuuluminen Suomen yrittäjiin on minulle luonnollinen valinta – suosittelen muillekin. Yhdessä olemme vahvempia ja saamme äänemme paremmin kuuluviin. Kuvasta suoraa Suomen Yrittäjien nettisivuille ja eiku klikkaamaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s