Miten päänahan pigmentointia käytännössä tehdään?

Todella usein kysytty kysymys on, että miten päänahan pigmentointia käytännössä tehdään. Tässä kirjoituksessa esittelen toimenpiteen kulkua ja kaksi eri menetelmästä. Aiheesta on myös video, jos katsot ja kuuntelet mielummin.

Päänahan pigmentointia rullalla ja neulalla

Sinulle joka mietit, mitä ihmettä päänahan pigmentointi edes on – lyhyt vastaus tässä😊. Päänahan pigmentoinnissa tehdään hiuspohjaan hiussänkeä muistuttavia pisteitä. Näiden avulla voidaan häivyttää ohuiden hiusten antamaa vaikutelmaa ja/tai peittää kokonaan kalju ihoalue. Päänahan pigmentointia voidaan tehdä yhtä hyvin täysin kaljuille (esim.alopecia) kuin pitkien hiusten alle (esim. päänahan leikkausarvet). Pigmentointia tehdään kahdella eri menetelmällä, neulalla ja rullalla. Nämä tukevat toisiaan ja niitä voidaan käyttää yhdessä ja erikseen. Pigmentoinnin tuoma illuusio hiuksista on hyvin luonnollinen ja hyvin tehtyä pigmentointia on vaikea erottaa oikeasta hiussängestä.

Miten toimenpide sitten tapahtuu? Ensimmäiseksi arvioidaan tilanne ja keskustellaan tavoitteista. Asiakkaan näkemys hoidon tarpeesta on tietysti ratkaisevin tekijä ja sen pohjalta edetään suunnitelmaan. Tämä alkukeskustelu tehdään yleensä ensimmäisen hoidon aluksi, mutta on mahdollista avata keskustelu myös etänä puhelin- tai videoyhteydellä.

Suunnitelma syntyy usein hyvin helposti, jos tarve ja tavoitteet ovat selvillä. Hiusrajan suunnittelu tehdään ainakin pääpiirteittäin kohdalleen, mutta ajatuksella, että alkuun pysytään turvallisella etäisyydellä. Lisää saa aina, mutta vaikeampaa on saada pois. Hiusrajan on luonnollisemman näköinen siinä, missä se luonnostaan on ollut ja siksi suuria muutoksia tähän pyritään välttämään tai tekemään harkiten.

Suunnitelman selkiydyttyä ja päänahan kuntoarvion jälkeen voidaan myös valita kummalla menetelmällä edetään. Menetelmän tärkeimmät valintaperusteet ovat: toivotun pisteen koko, tiheys ja tarkkuus. Omien hiusten tiheys ja peitettävän alueen laajuus sekä hiusmäärä. Kivunsietokyky ja ihon pinnan rakenne sekä ihon verekkyys. Näiden pohjalta valitaan aloitetaanko hoito rullalla vai neulalla. Menetelmät usein myös yhdistetään ja varsinkin rullalla tehtyyn pigmentointiin tarvitaan neulasta tarkkuus apua tasoituksessa. Ennen aloitusta valitaan myös väri/ väriyhdistelmä. Yleensä tavoitellaan omien hiuksien väristä väriä, mutta toki pigmentoinnilla voidaan myös muuttaa omaa värimaailmas. Värivalinta varmistetaan parhaiten vertaamalla iholle tehtyä koepistoa olemassa olevien hiusten tyveen. Tässä paras apulainen on hyvä valo ja suurennuslasi.

Pigmentointipisteitä omien hiusten joukossa

Luonnollista lopputulosta etsittäessä on ensimmäisellä kerralla otettava varman päälle sekä värin että piste koon kohdalla. Väri voi olla vain varovaisen verran omaa hiusta tummempia ja piste koko ei saa lainkaan ylittää oman hiuksen paksuutta. Käytännössä toisella hoitokerralla ollaankin jo melkoisesti viisaampia. Väri on hoidon jälkeen asettuessaan usein hieman vaalentunut (mutta ei aina!) ja siksi tummuutta voidaan lisätä. Väri ei koskaan asettuessaan onneksi tummene, mutta ihon vaikutuksesta se voi saada sävyvivahde eroa. Toisella kerralla löytyykin usein jo erinomainen värisävy hoidon jatkamiseen. Piste koko voi asettuessa hiukan suurentua (ja vain äärimmäisen harvoin pienentyä) ja siksi vasta toisella kertaa kannattaa olla rohkea piste koon valinnassa. Toisella kertaa voidaan myös siirtyä neulamenetelmästä rullaan, jos piste koko siihen mahdollistaa. Ensimmäisen kerran pigmentoinnit asettuvat silti hienosti vahvistuspigmentointien joukkoon, vaikka ne olisivatkin esimerkiksi hieman vaaleampia tai pienempiä. Eihän kenenkään omien hiustenkaan väri ja koko ole tasalaatuista. Tärkeää siis ettei tehdä alkuun liian tummalla tai suurella pisteellä.

Ennen varsinaisen hoidon aloitusta päänahan iho puudutetaan pintapuudutteella, pestään ja desinfioidaan. Tämän jälkeen ei asiakas saa koskea hoitoalueeseen. Minulla on koko hoidon ajan kasvoilla maski (nykyään FFP2) ja viimeistään puhdistuksen aikana puen nitriilikäsineet.

Rullalla pigmentointi tehdään lyhyillä yhdensuuntaisilla liikkeillä, jotka tehdään ristikkäin/ monisuuntaisesti. Rulla värisee, mutta ei pyöri. Väriä annostellaan suoraa iholle pieni alue kerrallaan. Värinä vie ihon pinnalta väriä ihon sisään. Raja-alueet tehdään erityisen lyhyillä liikkeillä tai avuksi otetaan neula.

Neulalla pigmentoidaan pystysuorin liikkein ja hajapistoin. Hiukset eivät kasva riveissä siksi tätä tulee välttää myös neulatessa. Väri imetään neulan sisään ja sieltä se kulkee neulaa pitkin ihon sisään. Neula valitaan hiuksen paksuuden mukaan ja tyypillisesti valinta tehdään neljän eri koon väliltä.

Pigmentointia tehdään kerrallaan noin 2-2,5 tuntia. Hoidon päätteeksi iholta puhdistetaan ylimääräinen väri sekä mahdolliset merkinnät. Pigmentointia vahvistetaan yleensä 2-4 kertaa noin kahden viikon välein. Tämän jälkeen pigmentointi pysyy iholla yleensä 2-5 vuotta. Suosittelen vahvistusta heti kun pigmentointi alkaa hävitä, sillä näin saadaan helposti yhdellä vahvistuksella pigmentointi jälleen näkyvämmäksi.

Pigmentointeja olen tehnyt tänä vuonna kymmenen vuoden ajan, sillä ensimmäisessä koulutuksessa Israelissa olin vuonna 2012. Käsistäni on valmistunut yli sata pigmentointia ja työtunteja on kertynyt hurja määrä, sillä keskimäärin pigmentointia tehdään 2-4 kertaa. Päänahan pigmentoinnit ovat haasteellisia tehdä, mutta toisaalta ne ovat myös hyvin palkitsevia. Onnistunut työ on paras palkinto😊

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s