Sota vailla oikeutusta

Olemme lähes vapautuneet pelottavasta Koronasta kun uusi uhka lankeaa yllemme. Euroopassa soditaan sotaa, jossa oikeutus ei ole sodan puolella. Oikeutuksen sodalle voisimme hyväksyä, jos kaikki muut keinot rauhan saavuttamiseksi olisi käytetty ja jos sotaa käytäisiin oman olemassaolon puolustamiseksi. Miksi tämä harvainvaltaa/diktatuuria pitävä johtaja lähtee sotaan ”veljeskansaansa” vastaan, välittämättä muun maailman paheksunnasta, Venäjän maineesta, taloudellisista seuraamuksista ja kärsimyksistä. Onko tämän väkivaltaisen poliittisen toiminnan takana käsittämätön vallanhimo, katkeruus, sairaus, persoonallisuushäiriö vai yksinkertaisesti pahuus ?

Miten hän voi perustella sotaa taysin valheellisilla puheilla, aikana jolloin totuus on lähes kaikkien ulottuvilla? Putin tekee Venäjästä uhrin, jota täytyy suojella ja toteaa ”oikeuden ja totuuden” oleva Venäjän puolella. Täysin tuulesta temmattuna, hän lupaa myös poistaa natsit ja narkomaanit Ukrainasta ja sen hallinnosta. Tästä puuttui enää vain homottelu, niin ”teinisättimisen” kaikki tunnusmerkit olisivat täyttyneet.

Yritän ymmärtää järjellä…

Putinille Ukraina on jakamaton osa heidän historiaa, kulttuurista ja henkistä ympäristöä sekä kokonaisuudessaan Venäjän perustama. Tämä ”veljeskansa” ilmeisesti ollut kaikkein katkerin menetettävä tasavalta Neuvostoliiton kaatuessa”. Sotilasliitto Naton ja Ukrainan yhteiset neuvottelut ovat myös punainen vaate ja Naton joukkojen mahdollinen kerääntyminen rajan lähettyville on suuri huolenaihe. Tärkeintä varmasti kuitenkin on, että johtajana Putin on diktaattorimainen eikä hyväksy minkäänlaista vastustusta ja kaikenlainen vallankumos on hänestä vastenmieleistä. Putin suree myös Neuvostoliitosta kaatumista ja haikailee ”historiallisen Venäjän” perään, johon Ukrainakin aikoinaan kuului.

Minulle olisi luontaisinta ajatella, että kukaan kansalainen Venäjällä ei haikaile Neuvostoliiton aikoihin. Arki oli aika kurjaa tavalliselle ihmiselle ja piukasti kontrolloitua. Johtajat kohtelivat kansaa huonosti ja ajattelivat enemmän itseään kuin omaa maataan tai kansalaisiaan. Tiedän, että esimerkiksi vain luokkansa priimuksena valmistunut sairaanhoitaja sai valita työpaikkansa. Muille paikka osoitettiin. Pulaa oli kaikesta ja ulkomaailmasta kerrottavat asiat olivat todella valheellisia. Kun tämä rautaesirippu mureni, paljastui monelle todellinen maailma. Minusta on todella yllättävää, että kansan kuitenkin haikailee entisiä aikoja. Yhdysvaltalaisen Pew Research Centre -tutkimusyhtiön muutaman vuoden takaisen tutkimuksen mukaan 58 prosenttia venäläisistä ajattelee, että Neuvostoliiton hajoaminen oli suuri sääli ja että, entiset ajat olivat nykyaikaa paremmat. Tämä kertoo paljon, kansalaisen tilanne ei ole Venäjällä parantunut kuluneen 30 vuoden aikana. Surullista, mihin on maan johto suunnannut energiansa?

Yritän ymmärtää kirjatiedolla…

Kirjassa Rajaton valta: Modernin ajan diktaattorit Hitleristä Kim Jong-uniin (Leif Sundström) kuvataan näin: ”Persoonalliset diktatuurit ovat todennäköisemmin niitä, jotka ryhtyvät sotaan naapureitaan vastaan, korruptoituvat läpikotaisin ja vajoavat puhtaaseen mielivaltaan. Ne myös todennäköisimmin kieltäytyvät kansainvälisestä yhteistyöstä ja neuvoittelevat vain muiden valtiojohtajien kanssa, jos niidenkään”. Onneksi kirja jatkaa: ”Persoonalliset diktatuurit myös todennäköisimmin kaatuvat rysähtäen äkillisesti”. Kirjassa kuvataa Putinin Venäjän kehittyvän puhtaaksi diktatuuriksi, vaikka jonkinlainen demokraattinen kulissi on vielä säilytetty. Tällainen johtaja on aina karismaattinen, valovoimainen ja usein hänellä on messiaaninen kompleksi roolistaan pelastajana. Diktaattorin antamia tehtäviä, käskyjä on noudatettava ja velvollisuuden rikkominen on samalla rikos johtajaa kohtaan. Mielenkiintoista ja osuvaa tekstiä! ”Kukaan ei selviä yksin – ei edes diktaattori” kirja kertoo ja että juurikin persoonalliset diktatuurit valitsevat tarkkasilmäisimmin lähipiirinsä.

Sairaanhoitajana…

sovittelen tämän kansan johtajan yhteyteen myös erilaisia diagnooseja. Mielessä pyörivät Freudilaiset persoonallisuusteoriat sekä erilaiset persoonallisuushäiriöt. Mietin aivojen toimitaan vaikuttavia sairauksia, kupasta skitsofreniaan. Tiedetään, että liika valta saa ihmiset muuttumaan. Empatia kyky vähenee ja on vaikea asettua toisen ihmisen asemaan. Kun valta nousee päähän, yhteys sydämeen katkeaa. Jos pitää itseään ylivoimaisena voi asettua minkä tahansa rakenteen ja henkilön yläpuolelle. Sairasta!

Tätä sotaa on mahdotonta ymmärtää😞 – lähinnä tämä tuntuu henkisesti sairaan diktaattorin pahuudelta ja vallanhimolta, jossa muiden kärsimykset ovat merkityksettömiä!

Olen kiitollinen yhtenäisestä Euroopasta unionista, jonka yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskeisiä tavoitteita ovat yhteisten arvojen turvaaminen, rauhan säilyttäminen, demokratian, ihmisoikeuksien, perusvapauksien ja oikeusvaltioperiaatteen lujittaminen sekä unionin sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden vahvistaminen. Tähän Eurooppaan on helppo kuulua ja sitoutua❤️❤️, tämän unionin on nyt aika näyttää yhteenkuuluvaisuutensa ja valtansa👍.

Erityisen kiitollinen olen itsenäisestä Suomesta, jossa kaikkien ei tarvitse olla samaa mieltä. Kotimaasta, jossa johtajina on kansalaisten demokraattisesti valitsemia henkilöitä. Maasta, joka antaa meille mahdollisuuksia ja jossa itsensä kehittäminen ja yrittäminen on kaikkien oikeus. Maasta, jossa ei tarvitse pelätä henkensä puolesta!

Minua asioiden ymmärtämisen yrittäminen helpottaa, toivottavasti tästä oli apua jollekin teistä. Ei ole olemassa suoria vastauksia, mutta niiden pohtiminen helpottaa. ❤️Uskon, että loppujen lopuksi hyvä voittaa pahan❤️, kuten rikoskomissario Thomas Elfgren totesi Anne Flinkkilän haastattelussa. Erinomainen haastattelu katsottavaksi, jos pahuuden, ihmisyyden ja oikeudenmukaisuuden pohdinta kiinnostaa.

With Love, Karoliina❤️

Lista tietolähteistä, mistä olen koonnut ajatuksiani:

Oikeudenmukaisuuden asialla, Areena: https://areena.yle.fi/1-50996097
https://politiikasta.fi/miksi-neuvostoliitto-romahti/
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vuosisatojen-historia-ja-putinin-mieli-kolme-syyta-miksi-venaja-on-niin-kiinnostunut-ukrainasta/8337998#gs.rnry0y
Rajaton valta: Modernin ajan diktaattorit Hitleristä Kim Jong-uniin (Leif Sundström)


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s