Miltä suojaamme ihoa?

Auringon UV-säteiltä tietenkin, on varmasti yleisin vastaus tähän kysymykseen. Kauneusalan ammattilaisena vastaukseni on pidempi – minä suojaan ihoani kaikelta säteilyltä, valolta, vapailta radikaaleilta ja tietysti muilta ulkoisiöta rasituksilta. Koska säteilyltä ja valolta suojautuminen on todella tärkeää kirjoitan siitä tällä kertaa, säästetään nuo radikaalit myöhemmäksi.

Blogin ajatus lyhyesti videolla❤️

Säteilyltä suojautuminen on tärkeää ihomme terveyden, hyvinvoinnin ja kauneuden kannalta. Haitallinen säteily aiheuttaa ihosairauksia, kuten syöpää, mutta se myös vaurioittaa ihon rakennetta sekä vanhentaa ihoa. Säteilyltä tulisi siis suojautua aina kun olemme valossa, sisällä ja ulkona. Saamme säteilyä auringosta, valosta ja elektronisista laitteista.

Miksi säteilyltä on suojauduttava? Koska säteily vaurioittaa ihoa! lyhyesti voisi sanoa, että UVA vanhentaa meitä ja UVB aiheuttaa syöpää. Todellisuudessa UV- säteilyn vaikutukset ovat moninaiset ja molemmat ovat iholle sekä hyväksi että vaaraksi. Varmaa on, että UV-säteet aiheuttava ennenaikaista vanhenemista eli ryppyjä, pigmenttimuutoksia ja kimmosuuden vähenemistä. UVB-säteily polttaa ihoa ja vaikuttaa erityisesti ihon pinta osiin. Tämä aiheuttaa ihon palamista, joka altistaa ihosyövälle. UVA-säteily on pitkäaaltoista, eikä näin ollen yhtä polttavaa kuin UVB-säteily, mutta se tunkeutuu syvemmälle ihoon. UVA-säteily vahingoittaa ihon kollageeni- ja elastiinisäikeitä rikkoen niitä sekä stimuloiden niiden hajoamista. UVA-säteilyn vaikutuksesta ihossa syntyy vapaita happiradikaaleja, jotka vahingoittavat solujen perimää, kollageenia, solukalvoja, proteiineja ja rasvoja. Valaistuksen aiheuttama UV-säteily on vähäisempää, mutta altistumisaika on usein todella pitkä. Valaistuksessa on hyvä huomioida, että mitä lähempänä valonlähdettä oleskelet, niin sitä enemmän UV-säteilyä saat. Siksi työvaloksi tai lukuvaloksi ei suositella halogeenilamppuja eikä energiansäästölamppuja. Pitkä altistumisaika aiheuttaa ongelmia myös sinisen valon (HEV-light) kohdalla. Vaikka nykytiedon mukaan sinisen valon vaikutukset iholle ovat UV-valoa lievempiä, aiheutuu ongelmia siitä että, altistumme siniselle valolle lukuisia tunteja päivittäin. Siksi myös siniseltä valolta on tärkeää suojautua.

Miten säteilyltä sitten voi suojautua? Paras suoja olisi pysytellä pimeässä huoneessa, mutta silloin ei saisi käyttää myöskään käyttää mitään elektroniikkalaitetta. Tämä on siis mahdotonta! Suosittelen suojautumaan monin eri keinoin riippuen tilanteesta. Jokapäiväiseen tilanteeseen suojaa saa helpoiten meikistä. Meikin levittäminen iholle käy nopeasti ja se sopii kaikille. Ihon altistumista voi vähentää myös pukeutumisella sekä pysymällä poissa suorasta auringosta silloin, kun UV-säteilyä on paljon. Erityisesti huomiota on suojaukseen on kiinnitettävä kun auringossa ollaan tunteja kerrallaan, koska silloin palamisriski nousee huomattavasti. Tällöin on huolehdittava aurinkosuojan riittävyydestä koko altistuksen ajan.

Mitä aurinkosuojatuotteen SPF kertoo meille? SPF eli sun protection filter eli suojakerroin kertoo numeraalisesti kuinka moninkertaisen ajan auringossa voi oleskella suojaamattomaan ihoon verrattuna. Sanotaan, että voisit normaalisti oleskella auringossa n. 10min palamatta, huolellisesti levitetty tuote, jossa on SPF 15 nostaa ajan 150 minuuttiin.  Tämä siis siinä tapauksessa, että iho on kauttaaltaan suojattu riittävällä määrällä tuotetta. Suuremmalla suojakertoimella saa pidemmän suoja-ajan, mikäli tuotetta on riittävästi.

Mineraalimeikissä saa myös pienemmällä kertoimella suuremman suojan, kunhan tuotetta on riittävästi. Tästä minulla hyvä kokemus! Käytän meikkiä arkena ja viikonloppuna, kotona, töissä ja vapaa-aikana. Purjehdusharrastuksen vuoksi, kasvoni altistuvat kesällä auringolle lukuisia tunteja kerrallaan. Mitä sitten muutan aurinkosuojauksessa, kun talvi vaihtuu kesään? Rehellisesti, en vaihda tuotetta, mutta lisään 1-2 puuterointikertaa päivään ja aurinkosuojani on riittävä. Miksi minulla sitten riittää SPF 20 kertoimen meikki antamaan riittävän suojan tunnetusti polttavaa ”meri-aurinkoa” vastaan? Suojakertoimeen vaikuttaa olennaisesti käytetyn tuotteen määrä ja mineraalimeikistä saa helposti ohuen näköisen, mutta riittävän suojan. Huomiota merellä erityisesti vaativat huulet, joista suojaus helposti häviää. Huulien suojaaminen useasti paivässä SPF-tuotteella on siis välttämätöntä. Onneksi näissä on kauniita vaihtoehtoja! Mikäli vartalolle olisi meikkijauhe, jota saisi helposti pölläytettyä all-over, ostaisin sen heti ja nauttisin parhaasta suojasta ikinä. Meikkiä ei ole mutta vartalolle on tarjolla hyviä vaihtoehtoja. Näissä suosin luonnollisia ja helposti levittyviä SPF50 tuotteita, joita lisään pari kertaa päivässä.

Internetin pyörteissä herää helposti ajatus, ettei kaikki ole näin helppoa. Aurinkotuotteissa on monta huomioitavaa asiaa, kuten suojaako kaikelta säteilyltä? sopiiko ihotyypille? onko ekologinen ja meren ekosysteemiä suojaava?jne. Colorescience on vastaus näihin kaikkiin ja siksi se tekee valinnan helpoksi. Auringolta suojautuminen ei siis ole vaikea ja autamme sinua mielellään.

Ihon suojaamisessa myös antioksidanteilla on tärkeä rooli. Kerron näistä, uhrautujista, myöhemmin 👍.

Ihanaa kevättä kaikille❤️😄 Nautitaan auringosta turvallisesti suojautumalla☀️😄

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s